Siyasi İlahiyat Künye Bilgileri
Emmanuel Todd'un yazıp Gülser Çetin'in çevirdiği orijinal, bandrollü ve ilk baskı İmparatorluktan Sonra: Amerikan Sisteminin Çöküşü kitabı ikinci sayfa künye bilgileri şu şekilde:
- ISBN 975-298-151-8
- Orijinal İsmi, Après l'Empire : Essai sur la décomposition du système américain
- Yazar, Emmanuel Todd
- Çeviren, Gülser Çetin (İngilizceden)
- Baskı, Birinci Baskı, Aralık 2004, Ankara
- Ölçüler, 13,5 x 21,0 cm
- Sayfa sayısı, 183 sayfa
- Dil, Türkçe
- Yayınevi, Dost Kitabevi
- Dili, Türkçe
- Bandrol, Var
- Durum, 10/10 (yeni)
İmparatorluktan Sonra: Amerikan Sisteminin Çöküşü Hakkında
Amerika Birleşik Devletleri dünya için bir sorun olmaya başladı. Oysa biz onu bir çözüm gibi görmeye alışmıştık. Siyasal özgürlüklerin ve ekonomik düzenin elli yıldır garantörlüğünü yapan ABD farklı yerlerde belirsizliği ve çatışmaları elinden geldiğince canlı tutuyor ve uluslararası düzensizliğin bir etmeni olarak karşımıza çıkıyor. ABD; Irak ve Kore gibi bazı ikinci derece önemli ülkelerin, sakınılması ve bertaraf edilmesi gereken "şer" eksenini oluşturdukları tezini yeryüzünde bütün ülkelere kabul ettirmek istiyor: Bunlardan Irak'ın başında, ağzı kalabalık ancak önemli bir askeri güce sahip olmayan Saddam Hüseyin var: Kim Jong-il'in Kores'si eski geleneklere uyarak liderliğin babadan oğula geçtiği ilk (ve son) komünist ülkedir ve herhangi bir dış müdahaleye gerek kalmadan yok olmaya mahküm, başka bir çağa ait bir yönetim biçimine sahiptir. ABD'nin diğer bir saplantısı da İran. İran, stratejik öneme sahip olan bir ülke olmakla birlikte içte ve dışta uzlaşmaya yönelmiş bir ülkedir. Bununla birlikte Amerikan yönetimi, İran'ı da şer eksenine dahil etmekte. ABD; Kosova müdahalesi sırasında Belgrad'daki Çin Büyükelçiliğini kombolayarak ve devlet adamlarına ayrılan bir Boeing uçağına, kolayca yeri saptanabilen dinleme aygıtları yerleştirerek Çin'i de kışkırttı. Bu iki kucaklaşma seansı ile iki üç nükleer silahsızlandırma antlaşması arasında, Radio Free Europe arascılığıyla Çeçen dilinde yayınlar yaparak Rusya'yı bie kışkırtmaya başladı; Gürcistan'a kendi askeri danışmanlarını ggönderdi, eski Orta Asya Sovyet cumhuriyetlerinde daimi üsler kurdu... (Giriş bölümünden)
Arka Kapak
Gelecekte Amerika'nın dünyadaki yeri ne olacak? Todd'a göre bir Amerikan İmparatorluğu olmayacak. Çünkü dünya o kadar geniş, o kadar çeşitli ve dinamik ki bir tek gücün hakimiyeti düşünülemez. Dünyamızı her geçen gün değiştiren nüfussal, kültürel, sınai, parasal, ideolojik ve askeri güçler incelendiğinde Amerika'nın yerinin pek de sağlam olmadığı anlaşılıyor. Todd bu kitapta bir zamanların tartışılmaz süper gücünün yakın gelecekte kaçınılmaz olarak nasıl düşüşe geçeceğini çok disiplinli bir yaklaşımla belirliyor.
ABD bir zamanlar dünyadaki dengelerin oturması için kaçınılmaz bir öneme sahipti; oysa şimdi dünyayı haraca kesmeksizin kendi ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldi. Güçsüz ve çapsız ülkelere karşı girişilen askeri saldırıların nedeni de işte bu düşüşü maskelemek. "Terörizme karşı savaş", "şer ekseni" gibi kavram ve deyişler, bu harekatların bahaneleri.
Avrupa, Rusya, Japonya ve Çin gibi büyük iktisadi ve stratejik etmenleri artık denetimi altında tutamaz hale gelen Amerika dünyaya tek başına hakim olma oyununu kaybedecek; yeniden sahneye döndüğündeyse gücü diğerlerininkinden hiç de fazla olmayacaktır.
İçindekiler
- Evrensel Tetörizm Miti
- Demokrasinin Tehlikeli Tuzağı
- İmparatorluk Boyutu
- Haracın Tükenişi
- Evrensellikten Uzaklaşma
- Güçlüler mi Uğraşmalı Yoksa Güçsüzler mi Saldırmalı?
- Rusya'nın Dönüşü
- Avrupa'nın Özgürleşmesi
- Oyunun Sonu
Kargo Ödemesi |
|
İnceleme bulunamadı.
İlk yorum sizden olsun!