Gündelik Hayatımızın Tarihi

By NeKitap
0
(0)
0 8089
148
In Stock

Gündelik Hayatımızın Tarihi Künye Bilgileri

Zehra Aksu Yılmazer'in editörlüğünü yapıp Kudret Emiroğlu'nun yazdığı orijinal Gündelik Hayatımızın Tarihi kitabı ikinci sayfa künye bilgileri şu şekilde:

  • ISBN 975-8457-66-7
  • YazarKudret Emiroğlu
  • Editör, Zehra Aksu Yılmazer
  • Baskı, Birinci Baskı, Şubat 2001, Ankara
  • Ölçüler, 14 x 21,0 cm
  • Sayfa sayısı, 611 sayfa
  • Yayınevi, Dost Kitabevi
  • Durum, 10/10 (yeni)

 

Gündelik Hayatımızın Tarihi Hakkında

Türkiye'de günlük âdet ve eşyanın tarihini de alan önemli bir kültür tarihi çalışması.Gündelik hayatımızın tarihi kitabı, gündelik yaşama ait maddi ve manevi kültür öğelerini, kökenlerine inerek karşılaştırmalı biçimde incelemesi nedeniyle Türkiye'de bir "ilk" olma özelliğini taşımaktadır.

'Kuntra' ve 'kazuma' sözcüklerinin tanımları bile bize bir şey anlatmaz. Kuntra, "trinket ve mayıstra yelkenlerinin rüzgar üstü iskota yakasını mapasına veya kuntra mataforasına bağlamakta kullanılan seviçelerin adı", kazuma ise, "piyantuda vardola ile taban ve fiyapayı birbirine tutturan dikişin adı"dır. Bu denizcilik ve ayakkabıcılık terimlerini bilemeyiz. Ama günlük yaşantımızda yer eden birçok eşya, gelenek ve âdetin tarihi de karanlık ve bir o kadar da ilginçtir aslında. Üstünde çoğu zaman düşünmediğimiz, bazılarını işlevsel gördüğümüz, bazılarını toplumsal sorumluluk kabul ederek uymaya çalıştığımız, bazıları çocukluğumuzun geri gelmeyecek günlerinden anılar olarak kalan, bazılarına alışmaya çalıştığımız ve bazılarına da tepki duyduğumuz eski yeni eşya, âdet ve ifadeler, kişiliğimizi belirleyen, kişisel veya grup olarak kimliğimizi ifade etmemizde birincil derecede rol oynayan, kültür ve uygarlık ürünleridir.

Çoğunu içinde doğduğumuz toplumun doğal öğeleri olarak alışkanlıkla benimsediğimiz, bir kısmının değişimine kendi yaşam sürecimizde tanık olup tavır aldığımız bu kültürel nimet ve külfetler, nekitap.com toplumsallaşmanın birinci, günlük basamağını oluştururlar. Ve günlük yaşama ilişkin bilinç ve bilginin ana kaynağı görgüdür. Toplumsal katmanlar, ideolojiler, kültürel örgütlenme ve iletişim kanallarının oluşturduğu veya önerdiği bilgi ve tarih bilinci bile, bu konuda alışkanlıkların çizdiği doğallık sınırı içinde kalır. Oysa ortak sanılan değerlerden, herkeste olduğu sanılan eşyaya kadar gerçekte bir yandan büyük bir çeşitlilik varken, bir yandan da bu değerler ve eşyanın kökleri sanıldığından çok daha eski ve evrenseldir.

 

Kitap Arkası

Bir tabak meyve veya bisküvi alıp bu kitabı karıştırmaya başladığınızda, tabağınızın, Çin'den Amerika'ya uzanan bir coğrafyayla, Eski Mısır'dan '24 Nisan Ekonomik Kararları'na uzanan bir tarihi serüvenin sonucunda dolmuş olduğunu göreceksiniz. Yanında tercih ettiğiniz içeceğin hangi yüzyılda hangi toplumsal statüyü yansıttığını, Türkiye'ye ne zaman girdiğini, ne zaman aristokrat, burjuva, liberal, sosyalist alışkanlığı olarak görüldüğünü, ne zaman kadın, erkek, yuppi, snoplara özgü bulunduğunu zevkle okuyacaksınız.

Günlük yaşantımızı dolduran birçok maddi manevi kültür öğesinin tarihi, ya çok bildik görülmeleri veya çok yeni oluşları nedeniyle kitapları, ansiklopedi ve sözlüklerde pek az ya da hiç yer almamaktadır. Bu öğeleri bu kitapta, tarihsel kökenleri ve anlam alanları, karşılaştırmalı etimolojilleriyle birlikte şu başlıklar altında bulacaksınız:

İnançlar, Büyüler-Gelenekler-Takvim-Görgü Kuralları-Mutfakta-Ev ve Çevresi-Banyoda-Giyim Kuşam-Süslenme-Sağlık-Yeme İçme-Çocukluk-Cinsellik-Mahallede-İşyerinde-Devlet ve Millet-Oyun, Eğlence ve Spor-Keyiften Hobiye.

Shipping Cost

No reviews found!

No comments found for this product. Be the first to comment!