Ramayana Künye Bilgileri
Asuman Belen Özcan ve Hatice Derya Can'ın Sanskritçe, Hintçe ve İngilizceden çevirisini yaptığı orijinal bandrollü Ramayana kitabı ikinci sayfa künye bilgileri şu şekilde:
- ISBN 975-298-022-8
- Çeviri, Asuman Belen Özcan, Hatice Derya Can (Sanskrit, Hintçe ve İngilizceden)
- Baskı, Birinci Baskı, Temmuz 2002, Ankara
- Ölçüler, 13,5 x 21 cm
- Sayfa sayısı, 124 sayfa
- Yayınevi, Dost Kitabevi
- Durum, 10/10 (yeni)
Ramayana Kitabı Hakkında
Kusursuz prens, örnek kral Rama'nın öyküsü Ramayana, bilge Valmiki'nin yedi bölüm ve dört bin beyitten oluşan anlatısı... Giriş bölümünden; Hint metolojisinin kökeni Veda dönemine kadar uzanır. "Bilmek" anlamına gelen vid eyleminden türemiş olan Veda sözcüğü "bilgi, gerçek, kutsal bilgi" demektir.
Hinduların en eski kutsal kitapları Vedalar dört tanedir. Arilerin bilinen ilk yazılı metinleri Rgveda'dır ve bu, Vedalar'ın en önemlisidir. Rgveda on kitap ve bin yirmi sekiz ilahiden oluşur. İlahilerde doğal görüngülerin bizzat kendilerine tapınılır. Diğer Vedalar Yacurveda (kurban bilgisi koleksiyonu), Samaveda (melodi bilgisi koleksiyonu) ve Atharvaveda'dır (sihir bilgisi koleksiyonu). Vedik döneminin ikinci koleksiyonu Brahmanalar'dır. Brahmana'nın sözcük anlamı "din alimi açıklamaları" dır. Brahmanalar "kurban bilimine" bağlı metinler olarak da tanımlanabilir. Bu metinlerde en belirgin özellik, azizlerin hep ön planda tutulmalarıdır, öyle ki bazen tanrılara eşittirler.
Bragmanalar'dan sonra "orman metinleri" olarak adlandırılan Aranyakalar gelir. Bu öğretilerin konusuysa, kurban simgeciliği, mistisizm ve Brahman felsefesidir.
Vedik dömenin son kısmını Upanişadlar oluşturur. Upa+ni+şad eyleminden türetilen sözcük "bir kimsenin dizinin dibine oturmak" anlamındadır; burada Gurunun öğrencisine verdiği eğitimden bahsedilir. Bilinen Upanişad sayısı on üçtür. Bunların ana öğretisi Atman (kişisel ruh) ile Brahman'ın (evrensel ruh) bir ve aynı şey olduğudur... Ramayana bilge Valniki tarafından nekitap.com şiir şeklinde anlatılmış bir destandır. İÖ V. yüzyılda bir araya getirildiği tahmin edilen Ramayana bugünkü şeklini bir ya da iki yüzyıl sonra almıştır. Destanı ilk derleyen edebiyatçıların gerçek ile sahneyi birbirinden ayırmak için herhangi bir çaba göstermemeleri daha sonraları pekçok Ramayana'nın yazılmasını kolaylaştırmıştır...
Hint Mitolojisinde çok önemli bir yere sahip olan destanlar; başlangıçtan bu yana Hint kültürünü derinden etkilemiş çok önemli yapıtlardır. Ramayana Hintlilerin yaşam felsefelerini etkilemiş değiştirmiş hatta yeniden oluşturmuştur diyebiliriz...
Kargo Ödemesi |
|
İnceleme bulunamadı.
İlk yorum sizden olsun!