Devlet Kuramı

Por NeKitap
0
(0)
0 9428
198
Disponible

Devlet Kuramı Künye Bilgileri

Derlemesini Cemal Bali Akal'ın yaptığı bandrollü ve orijinal Devlet Kuramı kitabı ikinci sayfa künye bilgileri şu şekilde:

  • ISBN 975-8457-37-3
  • Derleyen, Cemal Bali Akal
  • Baskı, Birinci Baskı, Temmuz 2000, Ankara
  • Hazırlık, Erol Öz, Olgun Akbulut, Alişan Çapan, Çiğdem Öztürk, Murat Yurdakul
  • Ölçüler, 13,5 x 21 cm
  • Sayfa sayısı, 555 sayfa
  • Yayınevi, Dost Kitabevi
  • Durum, 10/10 (yeni)
  • Bandrol, Var

 

Devlet Kuramı Hakkında

"Devlet Kuramı"nın bağımsız bir disiplin olarak önerilmesi bazılarına şaşırtıcı gelebilir. Üstelik karşık iki eğilimin yandaşları da bu başlığa tepki gösterebilir: Beş yüzyıllık bir geleneğin yücelttiği devlet sözcüğünün, bir disiyhin adı olarak önerilmesini, kavramı kuşatıcı bulanlar hoş karşılamayacaklardır. Sözkonusu yüceltmeye uyarak, kavramı her türlü düşüncenin ilk göndermesi yapanlarsa, ilke olarak her yere yayılması gereken bir sözcüğün özgül bir alana indirgenmesini yargılayacaklardır.

Bir "devlet kuramı"nın gerçekten de kavramı bir disiplinin sınırları içine indirgeyeceğinin açıklanması ilk tepkiyi kırabilir. İkinci tepkininse göğüslenmesi gerekecektir: Özellikle hukuk ve siyaset biliminde, devlet "varolan"ı belirleyen bir nitelik kazanmış olduğundan, hemen her dalın Giriş bölümünün (ya da ilkesinin) "Devlet'e dair" olması gerektiği düşünülebilir. Bir siyaset bilimci için "devlet" ve "siyaset" sözcükleri nekitap.com eşanlamlıysa, bir kamu hukukçusu alanının başlıca konusunun "genel ilkelerin merkez kavramı olarak devlet" olduğunu düşünüyorsa ya da herhangi bir sosyal bilimci ilgi alanını devlet adını verdiği bir şemsiye altında kavrıyorsa, böylesine yaygınlaştırılmış bir sözcüğün, özgül bir disiplin adına dönüştürülmesi benimsenmeyecektir. Bu durumda devletin fazla sınırlandırıldığı düşünülecektir... Kitabı oluşturan yirmi metnin çevrilmesi ve düzeltilmesi için iki yıl süren ortak bir çaba harcanmıştır.

Ne var ki, bağımsız bir "devlet kuramı" için ilk önerilen de bu sınırlamadır: Nesnel bir yaklaşım, devlet "yapılanma"sının ve onun belirlediği "zihniyet"in XV-XVI. yüzyıllarda oluşmaya başladığını gösterecektir. Öyleyse bir devlet kuramı tasarlanırken, devlet, genel kabul görmüş bir tanımla "kurumsallaşmış siyasi iktidar tipi" olarak, beş yüzyıllık bir süreç içinde düşünülebilecektir... (Devlet Kuramı kitabı Giriş bölümünden)

 

Arka Kapak

Bu derlemede, siyaset bilimine ve bazı hukuk dallarına göre özerkleştirilmiş bir Devlet Kuramı çerçevesinde, 20 kaynak metin bir araya geliyor. Tarihi, siyasi, sosyolojik, antropolojik, psikanalitik ve hukuki yaklaşımlar içeren çalışmaların ortak özelliği XX. yüzyılda yayınlanmış olmaları. Ünlü kuramcıların kaleme aldığı metinler, derlemeyi belirleyen seçim açısından bir ilki oluşturdukları gibi, dilimize de ilk kez çevriliyorlar. Geçen yüzyılda devletin nasıl düşünüldüğünü kavramak için bir başvuru kitabı: "Devletin kaynağı´´nı tarih öncesinden arayan Marcel Gauchet; iktidarın köklerini iktidarsız önderlerde bulan Arthur M. Hocart; "vatan için ölüm" düşüncesini inceleyen Ernst Kantorowicz; "hukuku düşünme"deki farkılaşmayla devleti düşünen Otto Gierke; devletin eşitlenmiş "birey"ini anlatan Louis Dumont; Machiavelli düşüncesiyle "devlet mantığı"nı karşılaştıran Alessandro Passerin D´Entreves; laikleşmeyle devletleşmeyi özdeşleştiren Gerard Mairet; "ulus devlet"i moderniteyle sınırlayan Carl Schmitt; "sözleşmeci düşünce"yi Hobbes ve Rousseau´da izleyen Leo Strauss; devletin felsefi gerekliliğini savunan Otfried Höffe; egemenliği salt bir "dogma" sayan Leon Duguit; devleti "merkezileşmiş hukuki düzen"e dönüştüren Hans Kelsen; bu "pozitivizm"in kaynaklarını aydınlatan Norberto Bobbio; Freud´un "tabii dürtülere karşı devlet" tanımını ele alan Eugene Enriquez ve diğerleri...

 

İçindekiler

  1. Marcel Gauchet: Anlam Borcu ve devletin kökenleri. İlkelerde din ve siyaset
  2. Arthur Maurice Hocart. Krallar ve danışmanları: Yasa.
  3. Emmanuel Terray: Devlet, raslantı ve zorunluluk. Bir tarih üzerine düşünceler
  4. Ernst Kantorowicz: Orta Çağ siyasi düşüncesinde "vatan için ölmek"
  5. Otto Gierke: Orta Çağ'da siyasi kavramlar: Devlet ve hukuk
  6. Louis Dumant: Bireycilik üzerine denemeler:
  7. Jean-Pierre Brancourt: Estat'lardan devlete. Bir sözcüğün evrimi.
  8. Alessandro Passerin d'Entreves: Devlet kuramı
  9. Gerard Mairet: Laik devletin doğuşu
  10. Carl Schmitt: Somut ve çağa bağlı bir kavram olarak devlet
  11. Peter Haggenmacher: Egemen devlet
  12. Leo Strauss: Tabii hak ve tarih
  13. Otfried Höffe: Bir şeytan halkının bile devlete ihtiyacı vardır. Tabi adaletin ikilemi.
  14. Michel Troper: Hukuki devlet kurumu üzerine
  15. Plilippe Braud: Devlet: Hukuki öğretinin ikilemleri
  16. Leon Duguit: Egemenlik ve özgürlük
  17. Lucien Sfez: Duguit ve devlet kavramı. Temsil ve iletişim.
  18. Hans Kelsen: Saf hukuk kuramı: Devlet ve hukuk özdeşliği.
  19. Norberro Bobbio: Kelsen ve hukukun kaynakları.
  20. Eugene Enriquez: Sürüden devlete: Savaş ve ölüm.
Costo de envío

No se encontraron comentarios.

No se han encontrado comentarios para este producto. ¡Sé el primero en comentar!

This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.