Tarih Başkalık Zamansallık Künye Bilgileri
Jean-Pierre Vernant'ın yazıp Mehmet Emin Özcan'ın Fransızcadan çevirisini yaptığı bandrollü ve orijinal Tarih Başkalık Zamansallık kitabı ikinci sayfa künye bilgileri şu şekilde:
- ISBN 975-8457-36-5
- Yazar, François Hartog
- Çevirenler, M. Emin Özcan, Levent Yılmaz (Fransızcadan), Adnan Kahiloğulları (İngilizceden)
- Baskı, Birinci Baskı, Temmuz 2000, Ankara
- Ölçüler, 13,5 x 21 cm
- Sayfa sayısı, 242 sayfa
- Yayınevi, Dost Kitabevi
- Durum, 10/10 (yeni)
- Bandrol, Var
Tarih Başkalık Zamansallık Hakkında
Kitapta biraraya getirilmiş metinler, Eski Yunan'dan günümüze kadar uzunca bir zaman sürecini ele almalarına karşın bu sürecin tamamını kapsamak ya da her noktasına değinmek amacıyla yazılmamış. Bunun yerine bu metinler sadece birkaç başlangıç anı üzerinde, güvenlerin sarsıldığı, yeni/yenilenen ifadelerin henüz dile gelmekte güçlük çektiği birkaç gerilim ve bunalım anı üzerinde duruyor. Yani artık olmayan ile henüz olmamış arasında.
Okuyucular kitapta bazı figürlerle karşılaşacak: Odysseus, Herodotos, ama öte yandan Yeni Dünya'nın kaşifleri, Rousseau, Chateaubriand, Winckelmann, Claude Levi-Strauss. Arıştırmayı doğuran, çekip çeviren bazı kavramlara da karşılaşacak. En başta da kitaba adını verin üçlüyle: Tarih, başkalık, zamansallık. Zaman her şeyi bozar ve başkalaştırır, farkettirmeden ya da hoyratça yapar bunu. Tarih de geçmişin başkalığıyla sürekli karşılaşan, onu anlatan, kimi kez bilmezden gelen, çoğunlukla da onu indirgeyen anlatıdır.
Başkalık ile kimlik. Eskiler ile Modernlerin oluşturdukları bu çift, "Yeni" diye adlandırılacak dünyaya doğru gidip de Vahşilerin başkalığıyla karşılaşan gezginlerle altüst olur. Bu üçüncü terimi nereye koymalı? Onları Eskiler tarafına çekip nasıl değerlendirmeli, nasıl evcilleştirmeliydi, o Eskiler ki insanlığı Yunanlılar ile Barbarlar diye ikiye ayırmışlardı. Eskiler, Modernleri, Vahşileri biraraya nasıl getirmeliydi? nekitap.com Rönesanstan beri işbaşına geçirilmiş anladım oyunları aynı zamanda sömürgeciliğin ve antropolojinin uzun tarihini resmederler.
Nihayet zaman ile tarihsellik. Her şeyi yine Odysseus'la başlatan bu metinlerde zaman konusu hep var. Odysseus kendisinden ölmüş gibi sözeden Demodokos'un şiirinde, kendisine göre var, başkalarına göre yokken, bu iki varlığın, varolan ben ile ölmüş ben'in örtüşmediğini anlar. İşte kelimelerin kifayetsiz kalıp henüz dile getiremediği bu acıya tarihselliğin keşfi adını vermiş yazar. O zamandan beri tarihselliğin biçimleriyle, zaman ile ilişki tarzları anlatılarda hep yeralmış, anlatılanları hep tedirgin etmiştir. Bu kitap zaman ile ilgili deneyin bilimsel biçimleri olarak işlenen tasarımlardan birkaçını tanımlamayı hedefliyor, bunları sorgulandıkları, en açık biçimde ortaya çıktıkları belli zamanlarda ele alarak Homeros'un zaman anlaşıyından günümüzün şimdiki zaman anlayışına kadar tarihselliğin tarihini ya da en azından taslağını sunuyor.... (Tarih Başkalık Zamansallık kitabı Önsöz bölümünden)
Arka Kapak
Bir tarihçinin yine bir tarihçi üzerine yazdığı en etkileyici kitap olarak nitelendirilen ve Türk okurlarının büyük ilgisini çeken Herodotos'un Aynası adlı kitabından sonra, François Hartog'un dünya üzerinde ilk kez Türkçe olarak yayınlanan bir kitabını sunuyoruz. Hartog, bu kitabında biraraya getirdiği yazılarında Herodotos'un Aynası'nda ele aldığı "Başkasını, başka olanı nasıl tasavvur ederiz?" sorusunu çeşitli tarihsel dönemlere yayarak inceliyor. Kitap, tarihinin destan ile ilişkisini, demokrasi düşüncesini, Modernlerin Eskilere bakışını, bu bakışın içine "vahşiler" denilecek kategorinin nasıl yerleştiğini sorguluyor.
Fransız Devrimi ve özgürlük düşüncesinin geçmişle kurduğu ilişkinin "nasıl ve neden" yanılgılarla oluştuğunu da anlamaya çalışan Hartog, tarihe "başka" bir gözle bakarken, tarihteki "başkalarının" yerinin nasıl sürekli oynadığını etkileyici bir biçimde gösteriyor.
İçindekiler
I. Başlangıçlar
- İlk Tarihçi Figürleri
- Demokrasinin Başlangıcı
- Avrupa Fikrinin Başlangıcı
II. Eskilerden Modernleme: Taklide Dair Çelişkiler
- Eskiler ve Biz
- Model ve Yaknak: Johan Joachim Winckelmann
- Fransız Devrimi ve Antikçağ
- Vahşilerin Zamanı: Françoiis Rend de Chateaubriand
- Eskilerle Modernler Arasında Vahşiler: Claude Levi Straouss
II. Zamansallık Biçimleri ve Tarih Yazını
- Tarihsellik Rejimleri: Zamanın Düzeni
- Tarih ve Anlatı
Kargo Ödemesi |
|
İnceleme bulunamadı.
İlk yorum sizden olsun!