Mahremiyet - Uygarlaşma Sürecinin Miti II

Mağaza NeKitap
0
(0)
0 5882
198
Stokta var

Mahremiyet - Uygarlaşma Sürecinin Miti II Künye Bilgileri

Almancadan Mustafa Tüzel'in çevirisini yapıp Hans Peter Duerr'in yazdığı orijinal ve bandrollü Mahremiyet - Uygarlaşma Sürecinin Miti II kitabı ikinci sayfa künye bilgileri şu şekilde:

  • ISBN 975-298-129-1
  • Orijinal İsmi, Der Mythos vom Zivilisationsprozeß: Band II
  • Yazar, Hans Peter Duerr
  • Çeviren, Mustafa Tüzel (Almancadan)
  • Baskı, Birinci Baskı, Temmuz 2004, Ankara
  • Ölçüler, 13,5 x 21 cm
  • Sayfa sayısı, 502 sayfa
  • Yayınevi, Dost Kitabevi Yayınları
  • Durum, 10/10 (yeni)
  • Bandrol, Var

 

Mahremiyet - Uygarlaşma Sürecinin Miti II Kitabı Hakkında

Mahremiyet kitabın ilk cildinde Çıplaklık ve Utanç başlığıyla yayınlanan birinci cildi hakkında yazılan ilk değerlendirmelerden birinde, yazar bu kitabın "sosyal bilimlerde kesinlikle başlatacağı" tartışmayı merakla beklediğini söylüyordu. Bu kitabın gerçekten de bir şeyleri başlattığı kesindir; ama bu başlayan şeyin bir "tartışma" olup olmadığından emin değil; çünkü eleştirmenlerin büyük bir bölümü -yine de ağırlıklı olarak Alman dilinde yazanlar- uzmanlık bilgisinden çok, öfkeyle ve hiddetle karşılık verdiler. Gerçekten de, -Norbest Elias'ın deyişiyle- günümüzün uygar insanı öteki insanlardan "anlık itkilerden, uzun erimli hedefler ve tatminler uğruna vazgeçmek" yolunda büyük bir güç kullanmakla ayrılıyorsa, kitabı değerlendirenler, uygarlık sürecinden çok az nasiplenmiş olmalılar.

Yazar, bu türden eleştirilerin büyük bir bölümünü dikkate almıyor ve karşı argümanları yorumlamakla yetiniyor; öncelikle "kuramsal" ve "yöntemsel" eleştirileri ve "Bir Kez Daha: Ortaçağ Utanmazlık İkonografisi" eki ile devamındaki bir ekte de "görgül" eleştirileri ele alıyor. Bu ek bölümünde ele alınan bazı noktalar, kitabın birinci cildini okumuş olanlara aşina gelebilir. nekitap.com Ne var ki bu durum kaçınılmazdı; çünkü birinci cilde yönelik tepkilerin çoğu, Paul Feyerabend'in entelektüelleri diğer insanlardan ayıran en belirgin özelliğin, bir konuyu anlayabilmeleri için onlara aynı konunun defalarca anlatılması gerektiği yolundaki bilgisini kanıtlamıştır. Aksi halde, entelektüeller kör fareler gibi daireler çizerek dönüp durmaktadırlar...

  

Mahremiyet - Uygarlaşma Sürecinin Miti II Kitabı Arka Kapak

Batılı insanın kendi uygarlaşmış doğası hakkındaki öz-kavrayışının temelde idealleştirilmiş bir uygarlık tasarımının düşünce düzeyinde hep yeniden üretilmesi ve dünyanın geri kalanına dayattığı teknik ve askeri tahakkümün meşrulaştırılması olduğunu savunan Duerr özellikle evrimci bir uygarlaşma şeması bağlamında Elias ve takipçilerinden ayrılır. İnsan davranışlarını belirleyen itkisel yapının biçimlenmesinde hep ileriye götüren çizgisel bir gelişim ekseninin belirleyici olmadığını ve modern insanın atalarıyla hem tarihsel hem de kültürel bağlamda çok şeyi paylaşmaya devam ettiğini savunur. Cinsel dürtüler üzerindeki öz-denetim mekanizmasının modern çağların uygarlaşmış insan prototipiyle bağdaştırılmasına karşı çıkan Duerr uygarlaşma sürecini bütünlüklü bir perspektiften süzdüğü yapıtının ikinci cildinde uygarlaşma çabasını kültürler arası alışveriş çerçevesinde var eden karşılıklılık temasına "utanma" "mahremiyet" "cinsel serbestlik" gibi kavramlar üzerinden yeni bir pencere açıyor.

Kargo Ödemesi

İnceleme bulunamadı.

İlk yorum sizden olsun!

Bu site tanımlama bilgileri kullanır. Sitede gezinmeye devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.