Oyunculuk Tarihi 1-2

By NeKitap
0
(0)
0 5956
150
Out of Stock

OYUNCULUK TARİHİ

İki kitap takım.

 

Oyunculuk Tarihi I

Künye Bilgileri

Özdemir Nutku'nun yazdığı bandrollü ve orijinal Oyunculuk Tarihi I kitabı ikinci sayfa künye bilgileri şu şekilde:

  • ISBN 975-298-042-2
  • Orijinal İsmi, Oyunculuk Tarihi I
  • Yazar, Özdemir Nutku
  • Hazırlayan, İnönü Bayramoğlu
  • BaskıBirinci Baskı, Kasım 2002, Ankara
  • Ölçüler, 13,5 x 21 cm
  • Sayfa sayısı, 500 sayfa (433+64 sayfa fotoğraf)
  • Yayınevi, Dost Kitabevi
  • Durum, 10/10 (yeni)
  • Bandrol, Var

 

Önsöz Bölümü'nden

Tiyatronun iki temel ögesi oyuncu ve seyircidir. Tiyatroya kolektif bir zenginlik kazandıran tüm ögelerin içinde oyunculuk en uçucu olanıdır. Oyuncular sanatlarını sahne üzerinde gösterirler, alkışlanırlar ve devirlerini tamamlayıp geçip giderler. Onları seyredenler de geçip gittikten sonra geride fazla bir şey kalmaz. Haldun Taner ustanın Fasulyacıyan'a söylettiği final tiradi bunu en güzel biçimde dile getirir: "Zaten aktör dediğin nedir ki? Oynarken varızdır. Yok olunca da sesimiz bu boş kubbede bir hoş seda olarak kalır. Bir zaman sonra da unutulur gider. Olsa olsa eski program dergilerinde soluk birer hayal olur kalırız." Bunun için de, büyük oyuncular üzerine monografiler ya da biyorafiler yazılır. Bunun bilincinde olan oyuncular, köşelerine çekildiklerinde kendi anılarını yazıp sürekliliği sağlamaya çalışırlar. İyi ki de böyle bir şey yaparlar; çünkü bu mografiler, biyografiler ve anılar olmasaydı, bir oyunculuk tarihi yazmaya da olanak kalmazdı. Bir oyunculuk tarihi yazabilmek için, akademik ve eleştirel araştırmalar kadar, oyuncular ve oyunculuk üzerine anekdotlar ve hatta dedikodu niteliğindeki fıkra yazıları da gereklidir; çünkü anekdotlar ve dedikodu sütunları da böyle bir tarihin tuzu biberidir. onu renklendirir, canlandırır ve konunun insanî tarafını aydınlatır. Oyunculuk tarihi elbette, oyunculuk estetiğini, kuramlarını, uygulamaların, kısaca oyunculuk sanatına ilişkin tüm bilgileri içerir. Ayrıca oyuncuları, onların çalışma biçimlerini, kendilerine özgü üsluplarını, karakterlerini ve meslekleri üzerine olan düşüncelerini de ele alır. Bunun için çok çeşitli kaynaklara ve bilgilere gereksinim vardır. Bu kaynak ve bilgiler Avrupa ve Amerikan tiyatrosu konusunda ne kadar çoksa, Türk tiyatrosu konusunda bir o kadar azdır. Ülkemizde meslekten oyunculuğa ancak ondokuzuncu yüzyılda, batı örnek alındıktan sonra geçilmiştir. Geçen yüzyılın yazarları ve eleştirmenleri tiyatroyu genel olarak ele almışlar, tiyatronun ne olduğu ve nasıl olması gerektiği üzerinde tartışmışlar, ama oyunculuk üzerinde durmamışlardır. Ahmet Fehim Efendi'nin anıları, gazetelerin bir köşesinde çıkan haberler dışında, döneminde oyuncular üzerine yazılan pek bir şey yoktur. Ancak Cumhuriyet'ten sonra, Sevengil, Gerçek ve özellikle Metin And gibi araştırmacılar oyunculuk konusuna ilk değinenler olmuşlardır. And'ın Ermeni kaynaklarından yararlanarak yazmış olduğu Osmanlı Tiyatrosu adlı kitabı bu açıdan en doyurucu olanıdır...

 

Arka Kapak

Ünlü tiyatro araştırmacısı ve yazar Özdemir Nutku, oyunculuğu tarihsel kaynaklarından itibaren irdelediği kapsamlı çalışmasının bu ilk cildinde, oyunculuğun ilk çağlardan beri var olan temel disiplinleri, temel oyunculuk teknikleri ve başlıca temsil biçimleri üzerine eğiliyor. Nutku, Batı-merkezci bir bakış açısıyla sınırlı olmayıp Doğu ve Uzakdoğu tiyatrosunu da içine alarak bütünlüklü bir bakış sunan eserinde, farklı biçem ve tiyatro geleneklerine has oyun kişileri ve karakterlerden onların kullandıkları giysi ve aksesuarlara dek oyunculuk evrenini tüm canlılığıyla betimliyor. Oyunculuk tarihi konusunda uzun süredir yokluğu hissedilen kapsayıcı, nesnel ve ayrıntılı bir başvuru kaynağı.

 

İçindekiler

  1. Oyunculuk Sezgisinden Oyunculuk Sanatına
  2. Oyunculuk Sanatının Başlangıcı: Antik Yunan
  3. Antik Yunan Tiyatrosunda Oyunculuk Sanatı
  4. Antik Roma Tiyatrosunda Oyunculuk Sanatı
  5. Hindistan'da Oyunculuk
  6. Ortaçağ'da Bin Yıllık Sessizlik
  7. Eski Çin Tiyatrosu
  8. Eski Japon Tiyatrosunda Oyunculuk
  9. İslamda ve ESki Türk Uygarlıklarında Oyunculuk
  10. Rönesansta Oyunculuk Sanatı
  11. Onyedinci Yüzyıl: Barok Çağı
  12. Onsekizinci Yüzyıl: Akıl ve Araştırma Çağı
  13. Ondokuzuncu Yüzyıl: Başkaldırı ve Yenilikler Çağı

 

Oyunculuk Tarihi II

Künye Bilgileri

Jean-Pierre Vernant'ın yazıp Mehmet Emin Özcan'ın Fransızcadan çevirisini yaptığı bandrollü ve orijinal Evren Tanrılar İnsanlar kitabı ikinci sayfa künye bilgileri şu şekilde:

  • ISBN 975-298-043-0
  • Orijinal İsmi, Oyunculuk Tarihi II
  • Yazar, Özdemir Nutku
  • Hazırlayan, İnönü Bayramoğlu
  • Baskı, Birinci Baskı, Kasım 2002, Ankara
  • Ölçüler, 13,5 x 21 cm
  • Sayfa sayısı, 652 sayfa (572+80 sayfa fotoğraf)
  • Yayınevi, Dost Kitabevi
  • Durum, 10/10 (yeni)
  • Bandrol, Var

 

Önsöz Bölümü'nden

Bu kitap yirminci yüzyılda oyunculuk alanında yapılan çalışmaları, araştırmaları atölye çalışmalarını, bulguları ve belli başlı oyuncuları içeriyor. Tüm dünyadaki oyuncularını ve oyunculuk araştırmalarını sınırlı bir kitabın kapsamı içinde göstermek olanaksız; bu yüzden biz dünya tiyatrosundaki oyunculuk sanatını etkileyen çalışmaları seçtik ve bu kitapta özetlemeye çalıştık. Birinci ciltte, tarihsel gelişim içinde Türk tiyatrosunu da ele almıştık. Ama yirminci yüzyılın başından bugüne kadar olan gelişim sürecinde Türk tiyatrosunu özetleyerek sıkıştırmaya gönlümüz razı olmadı, Hele böyle bir kitap ülkemizde yayımlanıyorsa... Bu yüzden Türk tiyatro oyunculuğunu daha kapsamlı bir biçimde, Oyunculuk Tarihi III'te ele almanın doğru olacağını düşündük. Her ne kadar, ülkemizdeki oyunculuk çalışmalarının uluslararası bir yankısı olmasa da, özellikle Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana oyunculukta ve oyuncularda gözle görünür değişimler ve bunların uluslararası yankıları oldu. III. cildi, önceki iki ciltten biraz daha değişik bir yöntemle ele almayı ve bir an önce yayımlamayı düşünüyoruz. Dört bölümde işlediğmiz Oyunculuk Tarihi II'nin yirminci yüzyıl tiyatrosunu etkileyen oyunculuk arıştarmalarını, bulgularını ve çalışmalarını içerdiği inancındayız. Bundan sonraki gelişmeler benden sonraki yazarların sorumluluğundadır diye düşünüyorum.

 

Arka Kapak

Yapıtının ilk cildinde oyunculuk tarihini kökensel ve estetik kaynaklarına dek çözümleyen Özdemir Nutku, ikinci ciltte günümüz oyunculuk disiplinlerine, çağdaş akım ve anlayışlara kadar vardırıyor incelemesini. Binlerce yıl öncesine temellenen bir pratik ve kuramsal bütünlüğün günümüz tiyatro dünyasında aldığı farklı biçimleri, yarattığı etki ve sonuçları irdeleyen tamamlayıcı bir çalışma. Farklı okul ve biçemleri, türlü ideoloji ya da estetik yönelimi benimsemiş, adı o ülke ya da tiyatro ekolüyle birlikte anılan, bir dönemin tüm teatral ve estetik ölçütlerini belirleyen yüzlerce aktör, aktris, yönetmen ve tiyatro sahibinin yer aldığı esaslı bir başvuru kaynağı.

 

İçindekiler

  1. Çağdaş Oyunculuğun Temel Taşları (Rusya, Fransa, Avusturya, Almanya, İsviçre, İngiltere, Amerika, İtalya ve İspanya)
  2. Çağdaş Oyunculuğun Gelişimi (Rusya, Fransa, Alman Dilindeki Tiyatro, Amerika, İngiltere)
  3. İkinci Dünya Savaşı Sonrası Oyunculuk (Polonya, Macaristan, ABD'de Yeni Eğilimler, İngiltere, İtalya, Fransa, Alman Dilinde Tiyatro, Rusya)
  4. Diğer Oyunculuk Çalışmaları (Kanada, Brezilya)
Shipping Cost

No reviews found!

No comments found for this product. Be the first to comment!